Kan ik het beste IMAP of POP3 hanteren voor mijn e-mailadres?

Voor het ophalen en het lezen van uw inkomende e-mailbox heeft u de keuze uit twee e-mailprotocollen, namelijk POP3 of IMAP. Bij twijfel over de instellingen van de inkomende email adviseert MoveNext altijd IMAP.

Het grote verschil is dat bij POP3 alle e-mail wordt gedownload van de mailserver en bij IMAP de mail juist op de server blijft staan. Gebruik de twee protocollen niet door elkaar heen op verschillende apparaten. Voor het maken van een goede keuze, leest u hieronder de voor- en nadelen:

1a) Kiest u voor POP3?
Bij POP3 (Post Office Protocol) worden mailberichten op de e-mailserver gedownload naar het apparaat waar u het mailaccount hebt ingesteld. Zodra u de e-mail via POP3 ophaalt, zal de e-mail van de server verwijderd worden en bewaard worden op het desbetreffende apparaat. Hierdoor heeft u alle mails vaak op één apparaat.

Het voordeel van POP3  is dat het aantal mailberichten dat u op kunt slaan, gelijk is aan de capaciteit van uw apparaat. Het nadeel is hierdoor gelijk dat al uw e-mails niet gelezen kunnen worden op verschillende computers of e-mailprogramma's. Als uw apparaat crasht en u heeft geen back-up dan bent u ook gelijk al uw mailberichten kwijt.

Poortnummer: 995 (indien gebruik met SSL) anders 110

1b) Kiest u voor IMAP?
De afkorting IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. Dit protocol stelt gebruikers in staat e-mail te lezen die veilig op afstand wordt bewaard op een mailserver. Daarnaast bespaart het ruimte op uw harde schrijf. U kunt IMAP gebruiken als u op verschillende apparaten uw e-mail wilt openen en behouden.

De voordelen van IMAP zijn dat u meerdere apparaten kunt gebruiken om dezelfde mailbox te openen en uw e-mail bewaard blijft indien uw apparaat crasht. Echter is het offline lezen van de e-mail iets lastiger, doordat de email op de server staat.

Poortnummer: 993 (indien gebruik met SSL)